Els dies 8 i 9 de novembre s’ha celebrat el 5è Congrés de Fusta Constructiva al Museu de Disseny de Barcelona. Aquest congrés ha reunit un panell d’experts destacat en diferents àrees relacionades amb la fusta: construcció, forestal, innovació en materials i indústria.
Un esdeveniment, al qual GCT Arquitectes ha tingut el plaer d’assistir-hi i que ha estat una gran oportunitat per poder conèixer de primera mà tots els agents i situacions en els diferents processos de tota la cadena de valor del sector de la fusta constructiva.
Les ponències, organitzades en dues jornades i en quatre àmbits diferenciats, ens transportaven des de l’origen de la matèria fins a la seva materialització a l’arquitectura d’avui dia. La gestió responsable del bosc ens proporciona fusta de primera qualitat, sense necessitat de recórrer grans distàncies, realçant els nostres boscos i l’activitat que deriva de la seva explotació.
Les evidències que ens van presentar els arquitectes, els professors i els empresaris que van intervenir demostren que la fusta és un material sostenible, que proporciona infinitat d’aplicacions dins del camp constructiu, que mitjançant la industrialització i l’estandardització s’aconsegueix reduir els temps de construcció i que el benefici econòmic que proporciona aquesta solució és notable.
Tot i que durant anys es va afavorir l’ús d’altres materials, avui podem observar un canvi de paradigma cap a la fusta. Al sector de la construcció, els edificis són els responsables del 40% del consum de l’energia a Europa i del 30% d’emissions de CO2. L’augment de la preocupació pel canvi climàtic i la sostenibilitat ha multiplicat l’interès per la construcció de fusta, que ha esdevingut una gran oportunitat. La ciutat ha de deixar de consumir recursos i de ser eficient amb edificis saludables.
La fusta és present i és futur. Nosaltres estem preparats per assumir aquest repte.